speelde in haar smaakvol opgeknapte appartement in Mumbai ‘ s Bandra, is het nederig om acteur Rohini Hattangadi te zien jongleren tussen het spelen van gastheer voor ons en het doen van haar eigen make-up. De 68-jarige is de eerste Indiase acteur die een BAFTA (uitgereikt door de British Academy of Film and Television Arts) en heeft ook een nationale prijs gewonnen. Maar de rol waar ze het meest bekend om is belandde op haar bord toen ze 27 was, en moest een 74-jarige uitbeelden. Ze speelde het karakter van Kasturba Gandhi in Richard Attenborough ‘ s Legendarische 1982 film, Gandhi. Hattangadi herneemt haar herinneringen aan het werken in deze iconische filmische bewerking van zijn leven.Een jonge afgestudeerde van de National School of Drama die meer geïnteresseerd is in Theater dan cinema krijgt een telefoontje van Richard Attenborough om een veel ouder personage te spelen. Wat was je eerste reactie?In het begin was het erg naïef van me, maar ik kende de omvang van de film niet. Voor mij was het gewoon een rol in een Engelse film. Vanwege mijn theaterachtergrond werd ik opgeroepen voor een interview door Sir Richard — in die tijd was hij Sir Richard, hij werd later Heer-in het Centaur hotel. Het werd gearrangeerd door een andere theaterkunstenaar, Dolly Thakore, zijn contactpersoon hier. Ik vertelde hem dat ik maar drie films heb gemaakt, maar ik heb een theaterachtergrond. Dus ons hele gesprek ging over theater, zonder vermelding van de film. De volgende dag, Dolly telegrafeerde me en ik ging naar de kruidenier en belde haar, omdat ik geen telefoon had. Ze vertelde me dat ik geselecteerd ben om naar Engeland te gaan voor een screentest. Ik had niet eens een paspoort. Ze nam me mee naar het paspoortkantoor en op de een of andere manier kreeg ik een tijdelijk paspoort geldig voor zes maanden. We kregen een scène te doen, waar Kasturba, in Zuid-Afrika, weigert om de latrine schoon te maken . Als een gedisciplineerde theaterkunstenaar was ik volledig voorbereid, van mijn bindi tot aan de bangles en de mangalsutra. Ze hadden drie paren van Gandhi en Kasturba gemaakt voor de auditie. Ik was met Ben Kingsley, het tweede paar was Naseeruddin Shah en Smita Patil, en de derde was John Hurt en Bhakti Barve. Ben en ik hebben het gehaald.

Ook Lezen / Gandhi Jayanti: Het belang van constructief werk

heeft Attenborough vermeld waarom jullie twee de cut hebben gemaakt?

toen we de scène deden, hadden ze een vermoeden dat Ben en ik het zouden maken vanwege de manier waarop we eruit zagen. Sir Richard heeft gezegd dat hoewel hij vond dat Smita Patil was een geweldige acteur, Ik keek meer provinciaal en paste bij de rol. Hij zei dat Smita te mooi is om Kasturba te spelen!

WATCH / Gandhi Jayanti: Rohini Hattangadi over het spelen van Kasturba in de iconische film

vertelt ons over Ben Kingsley en de voorbereiding die hij moest doen om in de huid van Gandhi ‘ s karakter te komen.Ben en ik moesten een charkha leren bedienen. Daarnaast werd ik getraind in voordrachten omdat ik van mijn maharashtrische accent af moest, terwijl Ben yoga aan het trainen was, omdat hij moest hurken en vanwege een heupblessure, vond hij het moeilijk. We zouden onze personages onderzoeken. Terwijl Ben veel literatuur over Mahatma Gandhi vond, vond ik slechts twee boeken over Kasturba — Hamari Ba van Vanmala Parikh, en Ba aur Bapu Ki Sheetal Chhaya Mein van Sushila Nayar. Beide boeken waren zeer persoonlijke herinneringen van de auteurs, en, daarvandaan, beperkt. Als Ben literatuur over Kasturba kreeg, gaf hij het aan mij door. Een paar, de Heer en mevrouw Handa, instrueerde Ben en ik over verschillende aspecten van Gandhi en Ba ‘ s leven. Met z ‘ n vieren wisselden we uren briefjes uit.Nadat hij Gandhi ‘ s biografie van Louis Fischer (The Life of Mahatma Gandhi) had gelezen, probeerde Sir Richard meer dan 18 jaar deze film te maken. Pandit Jawaharlal Nehru heeft de film zelf gewist, maar na zijn dood in 1964 werd het project op een laag pitje gezet. India Gandhi steunde de film en kreeg de National Film Development Corporation om fondsen te geven voor de productie. Op het moment van het filmen, wist je hoeveel het heeft gekost om de film eindelijk op de vloer te krijgen?

opnieuw zeer naïef van mij, was ik me helemaal niet bewust van deze dingen. Maar uiteindelijk moest ik het weten, want tijdens de shoot realiseerde ik me dat Sir Richard Gandhi achterstevoren kende. Ik worstelde met de mentale berekening van hoe oud Kasturba zou zijn geweest, voor belangrijke scènes zoals die over brandende Engelse kleren, maar voordat ik het script kon raadplegen, zou hij het antwoord weten. Sir Richard was geobsedeerd door Gandhi. Toen ik de biografie las, onthulde het hoe weinig wij als Indianen wisten over Gandhi. Over de strijd die Sir Richard moest doorstaan, ik weet alleen dat er zichtbare oppositie was tegen het maken van deze film. Er waren groepen die zeiden: “Gandhi par film kaise bana sakte hain (Hoe kan iemand een film over Gandhi maken?)”. Zowel Richard als Ben hadden persoonlijke bewakers bij zich tijdens de opnames.U en een aantal andere acteurs, waaronder Alyque Padamsee (die Mohammed Ali Jinnah speelde), Neena Gupta (die Abha speelde, Gandhi ’s begeleider) en Pankaj Kapur (die Gandhi’ s Secretaresse Pyarelal speelde) waren in die tijd bekend om uw werk in parallelle cinema. De noodtoestand was afgelopen en de politieke sfeer in het land was volatiel. En jullie maakten allemaal een film met steun van de overheid. Was dat een paradox?

niet dat ik weet. Ik was helemaal in de rol en de film en het enige wat ik me herinner was dat ik wist dat er oppositie was tegen de film, en dat is alles. Ik was me eigenlijk niet bewust van de politiek ervan.

Hoe was het op de sets? Was het heel anders dan de vorige drie films die je toen had gemaakt?

Oh, ja. De details op de sets van Gandhi waren zeer minuscuul. Er was immense discipline en niets werd als vanzelfsprekend beschouwd. Als Gandhi een bepaald soort gebruiksvoorwerp gebruikte, dan moest het op de set staan. Ik herinner me onze set was aan de oevers van Yamuna in Badarpur (Delhi grens). En aan de andere kant was een uitsnijding van schoorstenen nodig. De eenheid kreeg cut-outs precies zoals die van textielfabrieken schoorstenen in Ahmedabad. De rivieroever aan de andere kant mocht niet eens in het cameraframe staan. Ze wilden geen risico nemen, zelfs niet als ze een glimp zouden zien. Het moest perfect zijn. In Mumbai fotografeerden we scènes in Zuid-Afrika. En opeens zag ik zebra ‘ s. Ik vroeg me af waar Sir Richard zebra ‘ s naar Mumbai had gebracht. Toen werd mij verteld dat ze strepen op ezels hadden geschilderd om ze op zebra ‘ s te laten lijken! Hij zei dat we de giraffen van Zuid-Afrika hier niet kunnen krijgen, we kunnen tenminste zebra ‘ s beheren.

Lees ook: Mahatma in een enkel frame

een van de iconische scènes van de film was de begrafenis van Mahatma Gandhi. Het haalde het Guinness Book of World Records omdat 300.000 mensen de shoot bijwoonden. Was het op deze schaal gepland?

de processie was gepland,maar ze wisten niet dat er zoveel mensen zouden komen. Het werd aangekondigd in kranten en radio, mensen werden gevraagd om te komen en mee te doen in de Gandhi begrafenis scene van de film. Ze kregen te horen geen rangeenkleurige kleding te dragen. Er waren 12 camera ‘ s op de hele route. Govind Nihalani (nu een gerenommeerde regisseur) was de camera aan het bedienen bij India Gate. Ze filmden de scène op 30 januari, dezelfde dag dat Gandhi werd vermoord. Als je de werkelijke foto van Gandhiji ‘ s begrafenis vergelijkt, en de foto van de scène in de film, dan is er een opvallende gelijkenis. Sir Richard slaagde erin om het briljant na te bootsen.Kunt u tijdens het filmen voorzien dat Gandhi zo ‘ n mijlpaal zou worden in termen van commercieel succes en lovende kritieken? Het haalde acht Academy awards en 130 miljoen dollar aan de kassa.

zoals ik al zei, realiseerde ik me de omvang van de film pas aan het einde van de opname. Er was een privéshow voor de crew, en ik was sprakeloos. Raungte khade ho rahe de mere (ik had kippenvel). Na de release begonnen mensen de film langzaam te waarderen. India werd bekend in het Westen vanwege Gandhi. Anders dachten ze nog steeds dat tijgers in India op straat rondzwerven.De perceptie van Mahatma Gandhi heeft in de loop der jaren ups en downs gezien, en mensen hebben tegengestelde opvattingen over de relevantie van de gandhiaanse filosofie. Zijn je opvattingen over Gandhi in de loop der jaren veranderd?Gandhiji werd opgeleid in een Engelse sfeer, en als je de Britten begrijpt, kun je echt zijn principe begrijpen van het aanbieden van de andere wang als je een klap op een. Gandhiji kende de geest van de Britten goed en daarom was hij in staat om hen te manipuleren. Daarom was hij succesvol. Tijdens de onafhankelijkheidsstrijd nam hij vaak verkeerde beslissingen, maar stopte ermee. En ging terug op hen. Dus hij was ook aan het experimenteren. In ieder geval, zijn basis leringen over onderwijs, netheid, onderwijs, zelfredzaamheid, zijn dingen die niet tegengesteld kunnen worden.

heeft u nog contact met andere acteurs uit de film?

niet echt. Een paar keer toen Ben India bezocht, ontmoette ik hem. Tot hij nog leefde, stuurde Sir Richard elke Kerst wenskaarten.

in het tijdperk van remakes in Bollywood, denk je dat een film als Gandhi ooit opnieuw zou kunnen worden gemaakt door de huidige generatie acteurs en regisseurs?

misschien. Ik wil niet zeggen dat ze dat niet kunnen. Er zijn goede acteurs in de buurt. Het is gewoon dat we in India iemand als Gandhi op een voetstuk hebben gezet. Dus voor Indianen om een gebrek in hem te laten zien zou erg moeilijk zijn. Daarom was er een niet-Indiaan nodig om het zo mooi te doen. Maar dan van de huidige filmprofessionals, als iemand Gandhi vanuit een complexe en andere hoek zou verkennen, zouden ze welkom moeten zijn om dat te doen. Waarom niet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.