ik heb duif met alle bekende haaiensoorten hier op de Hawaïaanse eilanden, en ik vind de zandbankhaai de meest mysterieuze. Ik ging op een boot uit Hale ‘iwa, O’ ahu met haaienexpert Ocean Ramsey zes kilometer recht naar zee op een heldere zonnige dag. Onderweg passeerden we een groep dolfijnen, maar verder stopten we in niemandsland in helder, blauw water met de zeebodem meer dan 400 meter diep onder ons.

dit was niet het deel van de zee dat ik helemaal geen haaien zou verwachten. We sprongen in het warme water met onze camera-uitrusting en binnen 60 seconden zagen we schaduwen opkomen vanuit het diepe blauw. In het begin waren we net omcirkeld door een dozijn of zo rondcirkelende donkergrijze schaduwen. Het was alsof je in de ruimte was en donkere planeten om je heen zag draaien. Toen kwam uit het niets een haai van twee meter lang op ons af. Het leek op een gevechtsvliegtuig van de luchtmacht dat op de dood af kwam met zijn enorme vinnen dicht bij zijn hoofd. De haai zoemde zo dichtbij langs ons dat ik zijn kleine oog kon zien, op en neer kijkend van mijn hoofd naar mijn vinnen

binnen 10 minuten hadden we een dozijn zeer grote haaien die ons cirkelden toen we herhaaldelijk naar beneden doken tot 60 tot 80 meter in het diepblauwe en video opnamen van deze massief-zilvergrijze haaien die ons op ongeveer 6 meter afstand omcirkelden. Wat een sensatie. Niemand maakte enige agressieve manoeuvres en ze leek alleen maar om ons te controleren om te zien wat we deden helemaal in het midden van de zee. Onder water is de zandbankhaai de meest indrukwekkende haai die ik ooit heb gezien, met zijn enorme borstvinnen die lijken op de vleugels van een straalvliegtuig, en hun grote, sterke staart die ze snel in elke richting kan sturen.

zandbarhaaien leven normaal gesproken in diep water voor de Hawaïaanse kust en worden zelden gezien door duikers, behalve op de eilanden Lehua en Ni ‘ihau voor de kust van Kaua’ i, waar ze uit de diepte komen om de frequente duikers te bezoeken. Deze haaien zijn erg snel, en ze voeden zich met zieke of stervende vissen, krabben en kreeften. Ze zijn hypergevoelig voor mensen in het water, en ze kunnen onze zwembewegingen van honderden meters ver oppikken zodat ze weten dat wij er zijn voordat we weten dat zij er zijn.

ze hebben ook elektromagnetische sensoren die onze lichaamstrillingen kunnen monitoren, en ze hebben super – goed zicht en geur.Van Zandbarhaaien is nooit bekend dat ze mensen bijten, maar eenmaal per jaar komen ze in ondiep water om hun baby ‘ s te krijgen. Ik was aan het duiken in Ni ‘ ihau toen twee zwangere vrouwelijke zandbankhaaien uit de diepte kwamen en toen vielen ze me aan. Ik heb gedoken met tijgerhaaien, grote witte haaien, stierhaaien en vele andere haaiensoorten, en ik ben nooit aangeklaagd. Een grote vrouwelijke zandbank kwam supersnel op me af, dus ik zette mijn camera tussen ons twee en ze draaide zich om op het laatste moment. Ik heb een geweldige videoclip. Ze laadde twee keer en toen relaxte, en ik dook met hen twee voor een uur. Ik denk dat ze wilde weten of ik een roofdier was of niet, omdat ze heel dicht bij de bevalling was en haar nageslacht moest beschermen.

u kunt de zandbank haaien in actie zien in “the World’ s Guide To Hawaiian Reef Fish ” op www.underwater2web.com. we moeten ook de film binnenkort online geplaatst op onze non-profit web.Terry Lilley is een marinebioloog die woont in Hanalei Kauai en is medeoprichter van Reef Guardians Hawaii, een non-profit organisatie op een missie om onderwijs en middelen te verschaffen om het koraalrif te beschermen. Om te doneren aan Reef Guardians Hawaii, ga naar www.reefguardianshawaii.org

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.